Katsastustietoa

Kokosimme tälle sivulle asioita, jotka saattavat aiheuttaa epävarmuutta auton katsastuksessa. Toivottavasti löydät vastauksen sinua askarruttavaan kysymykseen. Mikäli vastausta ei löydy, kysy rohkeasti! Voit esimerkiksi jättää yhteydenottopyynnön, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.


Milloin voin katsastaa autoni? 

Nykyään auton voi katsastaa milloin vain. Voit esimerkiksi suorittaa katsastuksen vaikkapa silloin, kun olet ostamassa autoa ja haluat tietää auton liikennekelpoisuuden. Jos katsastusaika on ylittynyt, muistathan varata katsastusajan.

Tarkista ajoneuvosi viimeinen katsastuspäivä täältä

Varaa katsastusaika tästä 

Mitä katsastuksessa tehdään?

Katsastuksessa tarkistetaan, että ajoneuvo on turvallinen liikenteessä. Myös verojen ja vakuutusten voimassaolo varmistetaan sekä se, että ajoneuvon pakokaasut ovat normien mukaiset.

Kauan katsastus kestää?

Katsastus kestää yleensä noin 15 minuuttia. Varaamalla ajan varmistat, että sinun ei tarvitse odottaa.

Mitä minun tulee ottaa huomioon ennen katsastusta?

Ota rennosti. Jos kuitenkin haluat valmistautua, on esimerkiksi valojen ja renkaiden kunto helppo varmistaa itsekin. Renkaiden kunnon suosittelemmekin tarkistamaan ennen katsastukseen tuloa, sillä nykysäädösten mukaan liian kuluneista renkaista auto voidaan määrätä suoraan ajokieltoon.

Mitä jos autoni ei mene katsastuksesta läpi?

Ei hätää, silloin auto on vain korjattava katsastuksessa ilmenneiden korjaustarpeiden mukaisesti. Määräaikaiskatsastuksen jälkeen sinulla on kuukausi aikaa tehtäville korjauksille.

Mitä jos suoritin katsastuksen myöhässä, ja autoni ei mennyt katsastuksesta läpi?

Myöhässä suoritetun katsastuksen hylkäyspäätöksestä seuraa, että ajoneuvolla saa ajaa vain lähimpään korjauspaikkaan ja sieltä varattuna aikana jälkitarkastukseen.

Mitä päästömittaus tarkoittaa?

Pakokaasupäästöjen tarkastus suoritetaan sekä bensiini-, että dieselkäyttöisille autoille ja nelipyörille. Bensiini-päästömittaus tehdään autoille, jotka on otettu käyttöön vuonna 1978 tai sen jälkeen ja diesel-päästömittaus niille, jotka on otettu käyttöön vuonna 1980 tai sen jälkeen. Alle 10 vuoden ikäisille bensiinikäyttöisille ajoneuvoille tehdään OBD-tarkastus. Jos mittautat päästöt korjaamolla ja sinulla on siitä todistus (alle 3kk), ei päästömittausta tarvitse suorittaa katsastuksen yhteydessä.


 Lisää katsastustietoa löydät Trafin sivuilta.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön, mikäli kysymykseesi ei löydy vastausta.
Autamme sinua mielellämme!